top of page

פרלמנט הקולות

                  תכנית ייחודית לשילוב תלמידים מאתגרים במסגרות הרגילות והתמודדות עם מצבי קונפליקט

בתמיכה תקציבית וליווי מסור של אגף מו"פ ניסויים וייזמות במשרד החינוך

מצגת התוכנית

פרלמנט הקולותJPG.jpg

אודות התוכנית: תוכנית "פרלמנט הקולות" לשילוב ילדים בעלי הפרעות התנהגות במסגרות הרגילות, פותחה ע"י צוות בית הספר הגליל נהריה, במסגרת גף ניסויים וייזמות משרד החינוך. השם נגזר מחקר האובדנות (פרלמנט הנפש): המאבק של קולות אובדניים בקולות אופטימיים. במצבי קונפליקט על הפרט להיות מודע לקולות השונים המפעילים אותו כמו גם לקולות הפועלים בסביבתו החברתית. תהליך דיאלוגי של ניהול מו"מ והתפשרות עם קולות אלה, מובילים להחלטות אדפטיביות בלתי אלימות המועילות הן לפרט והן לחברה. התוכנית כוללת כלים מנטליים, "תיבת האוצרות", לניהוג ושליטה עצמית, תוכניות התערבות קבוצתיות ופרטניות ותוכניות לשיתוף ההורים והגורמים המטפלים בילד. ארגון הוראת התוכנית נעשה באמצעות מדריכים למורה הכוללים מערכי שיעור ועזרים אחרים המונגשים בחוברת מודפסת למורה וכן בסביבת עבודה מקוונת.

 

אודות ביה"ס המפתח: בי"ס הגליל הינו בית-ספר לחינוך מיוחד במחוז הצפון, על אזורי, המטפל באוכלוסיית תלמידים בגילאי יסודי בעלי קשיי התנהגות קשים. בבית הספר לומדים 51 תלמידים ב-5 כיתות אם. הצוות החינוכי כולל מחנכות, מורים מקצועיים, סייעות ומטפלים פרא-רפואיים במגוון רחב של תרפיות (לדוגמה- בדרמה, בתנועה, באמנות ועוד). מנהל בית הספר: ד"ר אלון בודנשטיין. רשות: עיריית נהריה.

 

​הצורך בפיתוח התוכנית: קיים קושי להתמודד עם התנהגויות של תלמידים מאתגרים וכן חוסר יכולת המורים ובתי הספר להתמודד עימם במסגרות הרגילות וזאת בשל חוסר מיומנויות שילוב בקרב אנשי חינוך: המשלבים אינם יודעים בהכרח ׳שילוב׳ מהו מצליחים ליישם דרכים אפקטיביות להתמודדות עם אתגרי השילוב ומניעת נשירת המשולב בחזרה למסגרות מיוחדות. גורם נוסף התורם לכישלון השילוב הינו היעדר תכנית מערכתית לשיתוף פעולה בין כל הגורמים המטפלים בילד.

 

​תיאור המוצר: המוצר שפיתחנו הינו תכנית רב תחומית ורב מערכתית בתחום עיצוב ההתנהגות המתמקדת בחזקות הפרט ומקדמת את התלמידים להתנהגות נאותה ולהישגים בכל התחומים. הדבר נעשה תוך פיתוח הצוות ומתן כלים ייחודיים להתמודדות עם התנהגויות מאתגרות, שימוש בכלים מנטליים לניהוג עצמי חומרי למידה אותנטיים מתוך קונפליקטים קיימים, ותוך שיתוף פעולה מלא עם ההורים.

 

התועלת שניתן להפיק מהתוכנית במערכת החינוך: אנו מאמינים שאם המוסד החינוכי יפעיל את תוכניתנו "פרלמנט הקולות", העוסקת בהתמודדות עם תלמידים מאתגרים, תוך מציאת הכוח הפנימי שלהם ופיתוח יכולת הניהוג העצמי שלהם, נגדיל את סיכוייהם של התלמידים המאתגרים להשתלב במסגרות החינוך הרגילות על-פי הנורמות המקובלות.

 

דרכי הפעולה המרכזיות:  א. הפעלת תכניות התערבות התנהגותיות להקניית מיומנויות וכישורים להתמודדות עם מצבים חברתיים מאתגרים וחיזוק יכולת הניהוג העצמי של התלמיד. ב. עיצוב התנהגות באמצעות תיאורי מקרה, אירועים קונפליקטואליים אותנטיים שהתרחשו בבית הספר, ומשחק תפקידים. אירועים אלה מעובדים לתסריט ומופקים בפורמט של סרטון הנפשה, כשהילדים עצמם משמשים כשחקנים קוליים המגלמים את הדמויות המעורבות בקונפליקט. סרטונים אלה מוצגים בכיתות ומשמשים עזרי הוראה לעיצוב התנהגות. ג. שת"פ עם ההורים ליצירת שפה אחידה ולהפיכתם לסוכני שינוי מתבצע באמצעות סדנאות תמיכה והדרכה של הורים בבית הספר. הסדנאות מחזקות את תחושת המסוגלות העצמית של ההורים ואף תורמות לחיזוק תחושת הסולידריות של ההורים כלפי הצוות החינוכי. הכשרת מורים לשילוב נכון ואיכותי באמצעות חיזוק הכוחות הפנימיים שלהם ומתן כלים ישומיים מתוכנן להתבצע במסגרת בית הספר וכהשתלמות בפסג"ה נהריה.

bottom of page